Tekniksprånget

Arbetsgivaren och dess verksamhet

SJ kör inte tåg, vi kör människor. Dagligen kör vi 130 000 resenärer fördelat på 1100 miljömärkta avgångar. Som tekniksprångare på SJ får du upptäcka ett spännande företag som har en viktig roll för både människa och samhälle.

SJs affärsidé är att erbjuda marknadens mest kundnära och hållbara resande samt att socialt, miljöanpassat och ekonomiskt ansvar ska genomsyra verksamheten. Vi är ett framtidstänkande företag och jobbar för att vara en välmående arbetsplats. I ditt dagliga arbete på huvudkontoret i Stockholm kommer du att jobba med uppgifter som spelar roll för företaget och intresserar dig. Vår vision är att vara ett SJ att lita på och längta till!

Företaget SJ är stort och rymmer mängder av olika yrkesgrupper, givetvis en hel del ingenjörer. Under din tid hos oss kommer du att få undersöka verksamheten genom studiebesök, intervjuer och prova på-arbeten. Du får resa runt i landet och upptäcka de karriärvägar som en ingenjörsutbildning kan leda till!

Vad får man göra som praktikant hos SJ?

Till vårens Tekniksprånget-period erbjuder SJ fyra platser på fyra olika avdelningar:

•	Fordon – Division Fordon ansvarar för att få fram hela och rena tåg i tid. På den mest tekniska av de fyra avdelningarna lär du dig förstå hur otroligt det är att tågen överhuvudtaget rullar. Dessutom får du hjälpa till med saker som faktiskt syns ute på tågen, som att installera nya datorer till tågen.

•	Trafikprogram & Planering – Hur ska vi köra i framtiden? Hur många och vilka avgångar tror vi på? På Trafikprogam & Planering planeras tågen – i normallägen och vid banarbeten. Här får du arbeta med många olika uppgifter, allt från att kartlägga processer till att hjälpa till med tågplanen.

•	Trafikledning – Här styrs tågen i realtid och förmågan att analytiskt lösa problem under press är ovärderlig. Du kommer att vara inblandad i flera projekt – allt från punktlighetsuppföljning till operativ beredskap. 

•	Personalplanering – Att planera SJs åkandepersonal är som att lägga Sveriges kanske största pussel. Här kommer du att utveckla din förmåga att hitta lösningar på komplexa problem och känna att du bidrar till att tågen rullar. 

I din ansökan får du gärna berätta vilket område som intresserar dig mest. Såhär säger tidigare tekniksprångare om sin praktik på SJ:

”Det har varit otroligt lärorikt med alla besök och intervjuer som vi har fått möjligheten att göra. Vi har haft fria tyglar och intervjuat allt från lokförare till VD. Däremot är det bästa känslan av att vi är behövda och uppskattade på SJ och att vi faktiskt fått bidra till företagets utveckling.”

Om du går vidare i vår rekryteringsprocess kommer ett rekryteringsmingel att äga rum tisdagen den 21:a november (21/11) som du förväntas närvara vid. Kallelsen kan komma med kort varsel om du söker i slutet av ansökningsperioden.

Praktikplatser